Суббота, 20.04.2024, 04:59
Приветствую Вас Гость

Чернігівський військовий ліцей з ПВФП

Главная » 2008 » Октябрь » 19 » Ліцей
Ліцей
20:21

Створення Чернігівського ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою стало складовою перебудови Збройних сил України, реформування системи військової освіти.
Ухвалений Верховною Радою України 23.05.91 року закон „Про освіту” визначив основні тези державної політики у галузі освіти, обов'язки державних органів сфері навчання та виховання уже громадян України.
У результаті наступних реформ Збройних сил України на підставі Постанови Кабінету Міністрів України 1992 року № 490 «Про реформу військової освіти», наказу Міністра оборони України 1992 року № 133 „Про реформу системи військової освіти України” для надання державної допомоги у вихованні дітей-сиріт, дітей із багатодітних сімей, а також дітей учасників бойових дій та учасників ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи на базі Чернігівського вищого військового авіаційного училища льотчиків був створений Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою.
На підставі телеграми заступника начальника управління військової освіти Міністерства оборони 150/200 від 14 квітня 1993 року була створена оперативна група у складі:

полковник ОСТРЕНКО І.А.
полковник ГОРОШКО Д.О
полковник ВЛАСЕНКО Н.Д.
майор АНІКАНОВ А.Ф.
майор ВОЭДИЛО М. Н.
майор МІНЧЕНКО В.І.

Керівництво оперативною групою доручили полковнику ОСТРЕНКО І.А. Цей документ поклав початок історії Чернігівського ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою, тому день 14 квітня затверджений днем щорічного свята – «Дня ліцею».
Оперативна група в повному обсязі впоралася із поставленим завданням. Ліцей було сформовано у призначений термін, проведено якісний набір ліцеїстів і 1 вересня 1993 року почалися планові навчальні заняття.
Значну увагу у формуванні ліцею тоді приділил командувач 17 ВА генерал-лейтенант КОЛОДІЙ Г.В., начальник Чернігівського ВВАУЛ генерал-майор КУЗЮБЕРДИН В.Р., керівництво Чернігівської обласной державної адміністрації від імені МЕЛЬНИЧУКА В.В., міської ради від імені КОСИХ В.А., обласного управління освіти, багатьох підприємств і організацій міста.
Без їхньої уваги і допомоги у оперативному вирішенні кадрових, фінансових, господарських питань своєчасно сформувати ліцей, підготувати його до організованого початку процесу й забезпечити життєдіяльність було б значно важче, чи могли б взагалі не вкластися у встановлені терміни.
Формування військового ліцею на стародавній Чернігівській землі не випадковість. Адже Чернігівщина здавна славиться своїми військовими діячами та збройними формуваннями, історичними особистостями, чудовими людьми, імена і прізвища яких відомі всьому світу.
Чернігівське училище льотчиків дало шлях у небо видатним льотчикам і космонавтам.
Саме місто Чернігів – місто космічне, а Чернігівщину по праву називають колискою космонавтики.
Йдуть року. На зміну тим, хто вчив і виховував багатьох космонавтів, відомих авіаторів прийшло нове покоління. Так сталося, що перестало існувати прославлене Чернігівське льотне училище, розформована авіаційна база. Але славні традиції його живуть і примножуються. Шляхами своїх батьків і старших братів пішли їх сини й онуки. І в нашому ліцейскому строю, який став продовжувачем кращих льотних традицій, чимало юнаків, котрим служба в армій, оволодіння льотної професією стало давньої сімейної традицією.
Вже багато синів та онуків колишніх й сьогоденних авіаторів закінчили наш ліцей і ніхто з них не шкодує. Бо не залишився на роздоріжжі, а продовжує справу, якій служили багато авіаторів.
До нас їдуть поступати юнаки із різних регіонів і областей України. Конкурс щорічно зростає. Охочих вступити до нашого ліцею стає дедалі більше.
На засіданні Вищої педагогічного ради Міністерства оборони України Чернігівський ліцей з ПВФП постійно відзначається як кращий з-поміж подібних навчальних закладів.
Успіхи ліцею – це передусім напружена творча праця всього колективу, яким протягом усього періоду існування ліцею керує Полковник ОСТРЕНКО Іван Андрійович. Можна не перебільшуючи сказати, що ліцей – це його дітище, в становлення та розвиток якого він вклав і продовжує вкладати великий труд, свій досвід і талант організатора, душу і намагання.
Іван Андрійович ОСТРЕНКО випускник Чернігівського ВВАУЛ, військовий льотчик-інструктор 1-го класу. Протягом служби в училище пройшов посади від льотчика-інструктора до заступника начальника штабу Чернігівського училища льотчиків. Він літав на багатьох типах літаків і підготував особисто сотні молодих авіаторів.
За успіхи у службі одержав ордени «За службу у Збройних силах РСР» III і II ступеня, «За заслуги» III ступені та багатьма медалями.
З початку роботи у ліцеї Іван Андрійович поставив завдання перед собою і власними підлеглими: побудувати роботу так, щоб військовий порядок не був тягарем, а допомагав юнакам, які прийшли до ліцею із різних сімей, різних шкіл, міст і сел України, покращити навчання, розвиватися фізично і духовно.
І сьогодні вже можна впевнено сказати, що колектив ліцею це завдання виконує успішно, завдяки чому ліцей придбав добру славу скрізь в Україні.
Цьому сприяє і вдале розміщення ліцею біля колишнього льотного училища, де присутній ще авіаційний дух. Добре також, що офіцери керівного складу, офіцери-вихователі, і навіть частина викладачів, працівників прийшли до ліцею з училища льотчиків. Слід зазначити, що й сама обстановка військового містечка сприяє військовому вихованню наших ліцеїстів.
Позитивно впливає на навчально-виховний процес те, що більшість офіцерів і сучасних педагогів працюють у ліцеї від початку створення і до сьогодні.
Особливість і унікальність нашого ліцею у тому, що він має авіаційну військово-професійну спрямованість навчання і виховання. У ліцеї виконуються програми авіаційної підготовки, „польотів” на тренажері, парашутно-десантної підготовки й практичних польотів.
Ми єдині в України, де ліцеїсти щорічно виконують стрибки із парашутом. На сьогодні виконано 2241 стрибок. У 1996 року 38 ліцеїстів виконали мотиваційні польоти на реактивному літаку Л-39. Щорічно усі ліцеїсти виконують практичні стрільби з автомата АКМ і пістолета ПМ.
Юнаки, які вирішили присвятити своє життя військової служби, особливо авіації, набувають усіх необхідних знань, загартовуються фізично і морально. Тут вони отримують перші уроки мужності і хоробрості.
Ліцеїсти беруть активну участь у спортивних змаганнях не лише міста і області, а й республіканських, та Міжнародних. Щороку команда ліцею представляє Чернігівську область на республіканській спартакіаді допризовної молоді, займаючи при цьому призові місця.
Не залишається без належної уваги і така жорстка вимогу головного управління кадрової політики у питаннях військової освіти, як підготовка молодших командирів.
У ліцеї накопичен певний досвіда у організації дозвілля, художньої самодіяльності й в інших корисних громадських справах.
Багато офіцерів і ліцеїсти беруть участь у написанні віршів й пісень про ліцей. Один із них – „Погон ліцейський”- стала Гімном ліцею.
Команда Клубу Веселих і Кмітливий (КВК) постійно займала призові місця у регіональної лізі силових структур.
Чимало цікавого зроблено у ліцеї у позакласної роботі, зв'язку із батьками ліцеїстів, колективами інших навчальних закладів.
Позитивно на організацію та дієвість навчально-виховного процесу відбивається комплексна програма військово-патріотичного виховання і військово-професійної орієнтації ліцеїстів. Наші вихованці постійно беруть участь у всіх військово-патріотичних заходах, які проводяться у місті й у області.
Ліцей здійснив 11 випусків. Випущено 1560 ліцеїстів. 893 випускника стали курсантами військових навчальних закладів, 156 – курсантами навчальних закладів силові структури, 303 ліцеїста стали студентами цивільних ВНЗ. Інші вихованці оволоділи спеціальностями, необхідними й держави, й у особистому житті.
25 ліцеїстів закінчили ліцей з золотою медаллю, 9 – зі срібною, 20 – з відзнакою.
87% наших випускників поступили у вищі навчальні заклади, зокрема 57% - у військові навчальні заклади.
Ці результати підтверджують, що ми на правильному шляху й надалі здатні удосконалювати систему навчання, виховання і військово-професійну орієнтацію ліцеїстів.
2004 року ліцей пройшов атестування. Атестований „ з відзнакою”. Але найбільш суворі „ інспектора” для нас – це батьки, які спокійні за своїх синів і завжди дають високі оцінки організації навчально-виховного процесу.
Наші вихованці впевнено ідуть по життєвому шляху, показуючи при цьому почуття власної впевненості, сили, гідності й честі. Ми з радістю і гордістю сприймаємо повідомлення про їх успіхи у навчанні й службі. Чимало їх брали участь у міжнародних військових навчаннях, миротворчих операції, були у складі військових делегацій у зарубіжних країнах, постійно відзначаються в кращу сторону керівництвом ВНЗ країни. Наші випускники самостійно управляють літаками, танками, опановують сучасні системи ракетної техніки і артилерії, зв'язку, є командирами рот і взводів, викладачами військових вузів, офіцерами-вихователями військових ліцеїв.
У нас склався хороший педагогічний колектив. У ліцеї працюють 39 вчителів, які розподілені по 7 предметно-методичних об'єднаннях. 30 вчителів фахівці вищої школи й першої категорії, 6 – вчителя методисти, 8 – старші вчителя, 1 – Заслужений Учитель України. 20% вчителів мають педагогічний стаж понад 30, 60% - з педагогічним стажем більш десятьох років.
Педагогічний склад повною мірою задовольняє потреби процесу. Останніми роками педколективом зроблено помітні кроки у кар'єрному зростанні кваліфікаційного рівня, розвитку прагнення ліцеїстів до знань, поліпшенні навчально-методичної бази.
Однією із перших посад у ліцеї є посада офіцера-вихователя. Усі наші офіцери-вихователі пройшли хорошу армійську школу, мають великий досвід роботи з підлеглими, досконало знають військову справу й чудово розуміють, що чекає нас у майбутньому. Більш того, вони можуть дати не лише вдалу пораду, а й застерегти від власних помилок і порочних кроків. Побут, дозвілля, успішність, поведінка наших вихованців цілодобово під їхнім контролем.
У новий навчальний рік колектив ліцею вступив з оптимізмом, впевненістю й високою відповідальністю за формування особистості майбутніх захисників Батьківщини. Немає сумніву, що з кожним роком, кожним семестром, ми набуватимемо дедалі більше досвіду, побачимо нові, найкращі результати нашої праці. Є впевненість, що творча працю всього колективу , щедрість душі, терпіння і любов, вимогливість і людська доброта стануть й надалі надійними засобами навчання й виховання наших ліцеїстів, яким будувати і захищати нашу Україну.
У процесі реформування збройних Сил України створено новий вид - Повітряні Сили, розвитку яких надається велике значення. Сподіваємося, що Чернігівський ліцей з ПВФП зі своєю авіаційною спрямованістю внесе гідний внесок у підготовку юнаків на службу в авіації.
Це буде кращої пам'яттю і продовженням добрих традицій Чернігівського вищого військового авіаційного училища льотчиків.

Підполковник у відставці Микола Мельник, ветеран ЧВВАУЛ, методист по правовому вихованню ліцею.


Hosted by eXoCenter
Украинский портАл Rated by MyTOP
Просмотров: 13581 | Добавил: chernihiv-licey | Рейтинг: 4.0/1 |
Всего комментариев: 171 2 »
17 SergArrow  
0
<a href=http://zmkshop.ru/stati/stroitelstvo-metallokonstruktsiy-zdaniya-administrativno-skladskogo-kompleksa/>дать определение сооружений типа башня" и "мачта""</a>

16 JfhdgfFawCoort  
0
<a href=https://www.mariedduncan.online>https://www.mariedduncan.online</a> <a href=https://www.mariedduncan.online/augustw-noclegi-wolne-miejsca-na-studiach-903703>https://www.mariedduncan.online/augustw-noclegi-wolne-miejsca-na-studiach-903703</a> FawCoort vopy Jonymn

15 Fi625kFawCoort  
0
<a href="https://andrewapadgett.ecocosmeticanatural.online">https://andrewapadgett.ecocosmeticanatural.online</a> Jonymn vopy Jonymn dogsmarts dog training blanquito dog training therapy dog training brick nj map perranwell dog training dog bone creeper parts train

14 AjtekaFawCoort  
0
noclegi pracownicze Augustów https://www.noclegipracownicze-augustow.online Jonymn vopy Jonymn noclegi pracownicze niedaleko suwalk nocleg w augustowie noclegi augustow domki kwatery augustow noclegi pracownicze w suwalkach

13 AjtekFawCoort  
0
stx21 http://jeofhidefbi.com Jonymn vopy Jonymn nocleg augustow centrum noclegi w augustowie tanie noclegi augustow nadrzeczna augustow noclegi w centrum noclegi augustow meteor

12 WajtekFawCoort  
0
stx21 Jonymn vopy Jonymn pokoje pracownicze nieopodal augustowa nocleg augustow noclegi augustow booking noclegi wojciech augustow noclegi augustow nad netta

11 WilburAlomy  
0
Прочти - не пожалеешь.
Это не объявление
Лучший прием изменить свою жизнь к лучшему - создать карту желаний...
Используйте для этого БЕСПЛАТНОЕ мобильное приложение "Карта желаний 2"
Это реально работает и сотни тысяч людей уже убедились в эффективности этой прекрасной техники.
Создание карты желаний в приложении легко и удобно. 5 минут и готово.
Установите приложение бесплатно с AppStore или GooglePlay!
Для Андроид - https://play.google.com/store/apps/details?id=air.com.astraport.visualife
Для iPad или iPhone - https://itunes.apple.com/ru/app/karta-zelanij-2-visualife/id768199298

10 Анна  
0
Добрий день ,хочу звернутися з питанням .Можливо чи поступи у цей ліцей дівчині? ,якщо так то після якого класу та якого віку ???.

9 Cheerrupekruh  
0
CASERTEX - PubliCel.net
Заставьтe Свой тeлeфон приноcить Bам прибыль!
http://cool-6via.narod.ru/PubliCel.net/
Этo всё БЕСПЛАTHО!!!
HИKАКИХ ДEНEГ НЕ HУЖHO ПЛАTИТЬ!!!
HИKАKИX - ВЗHОСOB, АБOНПЛAТ, AПГРEЙДОB И ПP. ... HИ СEЙЧАC, HИ ПOTOM!!!
Нaoбopот!! Этo Bам бyдyт плaтить, тoлькo за то, чтo Вы пoльзyетecь свoeй "мобилкoй" !!
http://cool-6via.narod.ru/PubliCel.net/ - CASERTEX - PubliCel.net

8 Куш  
0
2 рота лучшая! Поступайте сюда! Лучшего учебного заведения нет!=

1-10 11-17
Имя *:
Email *:
Код *:
Форма входа
Календарь новостей
«  Октябрь 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Поиск
Друзья сайта
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Наш опрос
Нужен ли лицей?И какими от туда выпускаютса люди?
Всего ответов: 109
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтов - uCoz